Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343 Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343
ESPA
ΜΠΟΝΧΕΦΕΡ, Έρικ Μεταξάς

Εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την αντίσταση στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι η αστική τάξη δεν είδε με καλό μάτι την άνοδο του Χίτλερ. Ο Μπονχέφερ και η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή διαχώρισαν τη θέση τους. Κάτι που ήταν πολύ δύσκολο και που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (1906-1945) ήταν Γερμανός Λουθηρανός ποιμένας και θεολόγος. Επίσης συμμετείχε στο γερμανικό κίνημα αντίστασης κατά του ναζισμού, και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ομολογητικής Εκκλησίας, η οποία εκδήλωνε αντίθεση στον ναζισμό. Η ανάμειξή του σε σχέδια μελών της γερμανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Abwehr, για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 1943, και μετέπειτα την εκτέλεσή του με απαγχονισμό τον Απρίλιο του 1945, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου.

Οι απόψεις του για τον ρόλο του χριστιανισμού στον κόσμο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στη θεολογική σκέψη. O Έρικ Μεταξάς απέφυγε να δημιουργήσει ένα πορτρέτο μάρτυρα και να αγιοποιήσει τον Μπονχέφερ. Εξέτασε την προσωπικότητά του και μας έδειξε τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά του. Το βασικό όμως είναι ότι μας δίνει με αριστοτεχνικό τρόπο την εικόνα της Γερμανίας της εποχής του Χίτλερ. Με καθόλου ελευθερία και με παρακολούθηση από πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Μπονχέφερ τολμά και συνωμοτεί εναντίον του Χίτλερ. Στόχος η ανατροπή του. Και μπορεί οι προσπάθειες των αντιφρονούντων Γερμανών να έπιαναν τόπο, αν δεν είχε την τύχη με το μέρος του ο Χίτλερ. Η αποτυχία της ανατροπής του Χίτλερ οδήγησε σε ομαδικές συλλήψεις. Επώνυμοι όπως ο φον Κανάρης και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στο ικρίωμα. Μαζί με αυτούς και ο Ντίτριχ Μπονχέφερ. Η θανάτωσή τους έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση της Γερμανίας.

Η διαδρομή της ζωής του Γερμανού θεολόγου Μπονχέφερ είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που σε γοητεύει από τις πρώτες γραμμές. Κλείνοντας τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ένιωσα μια μεγάλη ευχαρίστηση. Έτσι, το τοποθέτησα στην πιο περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης μου. Στο ράφι των αγαπημένων μου βιβλίων. Διαβάστε το.

Πηγή: diastixo.gr

Μπονχέφερ
Ο θεολόγος που εναντιώθηκε στον Χίτλερ
Eric Metaxas
Μετάφραση: Βασιλική Πατρίκη-Γκολφίνου