Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343 Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343
ESPA
Τα πολύχρωμα πασχαλινά αυγά

Το κατ΄ εξοχήν σύμβολο του ορθόδοξου Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά. Το αυγό είναι σύμβολο της ζωής και το κόκκινο χρώμα θυμίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού. Παραδοσιακά βάφουμε τα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη. Και τα «τσουγκρίζουμε» μετά την Ανάσταση λέγοντας «Χριστός Ανέστη»! Το πρώτο κόκκινο αυγό θεωρείται φυλαχτό του σπιτιού γι αυτό και το φυλάμε.

Οι ορθόδοξοι χρησιμοποιούν φυσικά χρώματα αντί για άλλα χρώματα:

-Κόκκινο: παντζάρι λουλούδια παπαρούνας
-Μωβ: βιολέτα κόκκινο κουνουπίδι
-Κίτρινο: κρεμμύδι κουρκουμά
-Πράσινο: σπανάκι μαϊντανό
-Πορτοκαλί: πάπρικα
-Μπλε: ξύδι με κόκκινο κουνουπίδι

Χρησιμοποιούν επίσης και βαφές που υπάρχουν στο εμπόριο και δίνουν στα αυγά πιο έντονο χρώμα.

Για να βάψουμε αυγά:

Την παραμονή βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μη σπάσουν με το βράσιμο.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα αυγά με προσοχή και σε μία στρώση.
Τα σκεπάζουμε με νερό.
Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με ένα κουτάλι της σούπας.
Σκουπίζουμε τα αυγά με μια μαλακή πετσέτα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια παλιά κατσαρόλα βάζουμε 1 1/2 λίτρο χλιαρό νερό και 4 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό ως στερεωτικό του χρώματος.
Διαλύουμε την βαφή σε ένα μικρότερο δοχείο και την προσθέτουμε στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας.
Τοποθετούμε στη βαφή τα αυγά προσεκτικά και τα αφήνουμε για 3 λεπτά ενώ σείουμε κυκλικά την κατσαρόλα για να πάει παντού ομοιόμορφα το χρώμα. Αφαιρούμε τα αυγά με ένα κουτάλι της σούπας.
Όταν στεγνώσουν τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι βρεγμένο με λάδι για να γυαλίσουν.

Για τα λουλουδένια στολίδια:

Τοποθετούμε στα αυγά λουλούδια φυλλαράκια μαϊντανού ή άλλα μικρά φύλλα. Τυλίγουμε το αυγό με ένα κομμάτι κάλτσας λεπτής ή με τουλπάνι δένουμε σφιχτά και τοποθετούμε το «ντυμένο» αυγό στη βαφή.
Αφαιρώντας την κάλτσα αποκαλύπτεται μια όμορφη ζωγραφιά.
Μπορούμε επίσης να ζωγραφίσουμε το τσόφλι με ωραία σχέδια.

Στην Ουκρανία σχεδιάζουν πάνω στο αυγό πρώτα με μολύβι το σχέδιο που θέλουν. Μετά με ένα μικρό χωνάκι σκεπάζουν με λιωμένο κερί την επιφάνεια που θέλουν να μείνει άβαφη. Βυθίζουν μετά το αυγό πρώτα σε ανοιχτόχρωμη βαφή. Όταν το αυγό στεγνώσει σκεπάζουν με λιωμένο κερί τις επιφάνειες που θέλουν να κρατήσουν το πρώτο χρώμα. Βυθίζουν ξανά το αυγό στη δεύτερη βαφή επαναλαμβάνοντας την διαδικασία: στέγνωμα κέρωμα βαφή τόσες φορές όσα είναι τα χρώματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν πηγαίνοντας από τα πιο ανοιχτά χρώματα στα πιο σκούρα. Ζεσταίνουν μετά ελαφρά το αυγό στο φούρνο ή στη φλόγα του κεριού το κερί λιώνει τα χρώματα εμφανίζονται. Τα σχέδια είναι συνήθως γεωμετρικά φυτικά ακόμη και μικρά ζώα. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο ήλιος ο σταυρός αστέρια τρίγωνα. Τα χρώματα έχουν συμβολική σημασία: το κόκκινο συμβολίζει τον ήλιο την ζωή την χαρά το κίτρινο τον πλούτο και την αφθονία το πράσινο σύμβολο της άνοιξης και των λουλουδιών.
Το κάθε αυγό είναι μοναδικό.

Καλή Ανάσταση!

Από το υπό έκδοση βιβλίο του Μοναχού Ιωάννη "Μοναστηριακή Κουζίνα" σε μετάφραση Ζωής Πλιάκου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ
ζωντανο-νερο