Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343 Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 30€ και άμεση αποστολή στον χώρο σας - Τ 210 32 26 343
ESPA
Η Μελίτα Αντωνιάδου για το ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΑΡΧΗ

Τον Κλάους τον γνώρισα όταν πρωτόρθε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος των εκδόσεων Εν Πλω. Σε δυο κατάμεστες αίθουσες στο κέντρο της Αθήνας, ο Σεβασμιώτατος Μεσογαίας Νικόλαος του έπαιρνε συνέντευξη.

Ένας χαρούμενος, ασκίαστος Γερμανός μάς μιλούσε για την περιπετειώδη, όλο σασπένς και κινδύνους ζωή του με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια, αφού το παράτολμο του χαρακτήρα του κι οι μεγάλες πληγές στην ψυχή του που χαρακτήρισαν όλη την παιδική του ηλικία τον ώθησαν σε ακραία μονοπάτια... Ο όλος χαρακτήρας της συνέντευξης ήταν μια δημόσια εξομολόγηση ενός άκρως παραβατικού ανθρώπου ο οποίος, με μια δυνατή παρέμβαση του Θεού, έκανε στροφή 180 μοιρών.

Θέλησα να μάθω περισσότερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο, και διά ζώσης, και διαβάζοντας τη βιογραφία του. Κι αυτή κι αυτός είναι όλο χρώματα, περιπέτεια, κινδύνους, βαθύ άλγος αλλά και εναγώνια αναζήτηση, η οποία πήρε για χρόνια τη μορφή απόδρασης από τον αφόρητο πόνο και το κενό που βίωνε· μέχρι την απελευθέρωσή του από όλη αυτή τη βάσανο, και ώσπου να του δοθεί νέα ζωή και νέες δυνάμεις, που μέχρι σήμερα λες και παραμένουν ανεξάντλητες, καθώς συνεχίζει να τριγυρίζει τον κόσμο σαν περιπλανώμενος τροβαδούρος, διηγούμενος τις περιπέτειές του και τη συνάντησή του με τον Θεό και τον αγαπημένο του γέροντα Σωφρόνιο, μια μεγάλη μορφή του 20ού αιώνα, ιδρυτή της περίφημης μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Έσεξ της Αγγλίας. 

Στην πορεία γίναμε φίλοι και μια μέρα, καθώς κάναμε βόλτα στη Φωκίωνος Νέγρη, μου ανέφερε ότι κάποιος του πρότεινε να μεταφέρει τη ζωή του στην οθόνη, το οποίο δεν ήταν σίγουρος αν θα ήθελε να το δεχτεί.

«Όντως προσφέρεται η ζωή σου για σενάριο ταινίας», του είπα. «Όπως, επίσης, θα μπορούσε άνετα να γίνει ένα graphic novel!»

«Αυτό θα μου άρεσε!» αναφώνησε χαρούμενα. «Δεν μου λες, θα μπορούσες να το κάνεις εσύ;»

Αυτό ήταν. Έκανα κάποια δοκιμαστικά, τα οποία βγήκαν επαρκώς δελεαστικά για να μας πείσουν ότι το εγχείρημα θα έχει πολλές πιθανότητες επιτυχούς έκβασης. Έπειτα, το κουβέντιασα με τους εκδότες και πήρα το πράσινο φως. Έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια δυο ετών μέχρι να ολοκληρωθεί το βιβλίο.

Το graphic novel είναι μια αγαπημένη μου μορφή τέχνης, που όμως δεν είχα αποτολμήσει ως τότε. Είναι μια μορφή που συνδυάζει την εικονογράφηση, κάτι που έκανα ήδη επαγγελματικά για πολλά χρόνια, με τη διήγηση, έναν ως τώρα ιδιωτεύοντα τρόπο έκφρασης. Αυτά ήρθαν να δέσουν μαζί και να με ταξιδέψουν σε όλες τις άκρες της γης, σε πολλές από τις δοξασίες και πνευματικές πρακτικές των ανθρώπων της, όλων αυτών που σήμερα (λόγω του ότι πλέον ζούμε σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο, όπου όλοι και όλα εκτίθενται και διατίθενται) μας προβληματίζουν, ίσως μας δελεάζουν, μας ελκύουν, μας μπερδεύουν, μας προσανατολίζουν ή μας αποπροσανατολίζουν, και τα οποία έζησε, μέσα από τη δαιδαλώδη πορεία του, ο Κλάους στην αναζήτηση νοήματος ζωής. Η απάντηση της αναζήτησής του ως συνάντηση με την ίδια την αλήθεια και τη ζωή ήταν και είναι αυτό που δικαιώνει και την όλη του πορεία, και η κυρίαρχη έμπνευση για την εκπόνηση αυτού του graphic novel. Σε επόμενη έκδοση ίσως θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και κάποιο CD με εναλλαγές μουσικής σασπένς, χαλάρωσης και ευθυμίας, που θα δίνουν τον «τόνο» στις εναλλαγές αισθημάτων που συντρόφευαν την έμπνευση και την εκτέλεση!

Το τέλος είναι μονάχα η αρχή
Μελίτα Αντωνιάδου
εικονογράφηση: Μελίτα Αντωνιάδου