Είναι δυνατόν να μιλήσεις με τρόπο αστείο για πράγματα πολύ σοβαρά; Μπορεί το χιούμορ να σε βοηθήσει να φωτίσεις και να αναγνωρίσεις λανθάνουσες πτυχές του εαυτού σου; Μάλιστα, επιτρέπεται να θεολογείς χαριτολογώντας και να υπαινίσσεσαι τις παθογένειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του εκκλησιαστικού χώρου με χιουμοριστικές ιστορίες;
Πιστεύουμε πως βεβαίως και μπορείς! Από την εποχή του Αρχίλοχου και του Αριστοφάνη μέχρι τις πιο λαμπρές στιγμές της σύγχρονης σάτιρας έχουμε πάμπολλα παραδείγματα, όπου σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας σχολιάστηκαν με τρόπο διασκεδαστικό, ρίχνοντας μια πιο ανάλαφρη ματιά στις στενάχωρες αποκλίσεις της ανθρώπινης πεπτωκυίας φύσης.
Υιοθετώντας μια τέτοια ματιά και με όχημα το χιούμορ ως απόσταγμα των χυμών του σώματος και της ψυχής, με πρόθεση να ευφράνουμε τις καρδιές και συνάμα να σχολιάσουμε λανθασμένες απόψεις και φαιδρές συμπεριφορές, δημιουργήσαμε το βιβλίο Χαριτωμένα θεολογήματα. Ένα βιβλίο, που το γράψαμε με πολύ κέφι και μεγάλη αγάπη για όλους τους καλοπροαίρετους αναγνώστες, που τολμούν να ομολογήσουν πως... μάλλον στραβά αρμενίζουν. Στις σελίδες του βιβλίου σε μορφή χρονογραφημάτων ξεδιπλώνονται μικρές καθημερινές ιστορίες με πρωταγωνιστές πρόσωπα οικεία – συγγενών, γειτόνων, φίλων, συναδέλφων. Πρόσωπα (ή προσωπεία;) που είναι στην πραγματικότητα ο καθένας στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Γι’ αυτό πρωταγωνιστές είμαστε κατ’ ουσίαν όλοι μας. Η κυρα-Βασιλική, ο Ισίδωρος, ο Ηλίας Στεργίου, η Ελενίτσα, ο Μιχάλης, ο Ευάγγελος Οικονόμου με ονόματα φανταστικά αλλά με συμπεριφορές και μύχιες σκέψεις πολύ ρεαλιστκές, καθρεπτίζουν πάθη που μας καταδυναστεύουν, όπως και βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία αλλά και την εκκλησιαστική κοινότητα: ο μωρός ζήλος, η εκκοσμίκευση, η δεισιδαιμονία, η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά, η ακατηχησία, η τυπολατρία, η γκρίνια, η αχαριστία. Με έναν τρόπο ανάλαφρο μας υπενθυμίζουν πόσο εύκολα μπορεί να ξεχαστούμε, να υιοθετήσουμε ασυναίσθητα φαρισαϊκές συμπεριφορές, να παριστάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε, να πάρει μορφή ταπεινόσχημη η κενοδοξία μας, να καλυφτούμε πίσω από την πλάνη μας κατακρίνοντας τους άλλους.
Χωρίς εμπάθεια, με διάθεση αυτοσαρκασμού και με σατιρικό ύφος θελήσαμε μέσα από τα εύθυμα αυτά κείμενα να ψηλαφίσουμε τα μονοπάτια, που μας οδηγούν να κάνουμε απλώς κύκλους γύρω από τον εαυτό μας παρεκκλίνοντας από την οδό της αλήθειας. Ένα ταρακούνημα στα βαλτωμένα νερά του ήθους και της θρησκευτικότητας που αυταπατώνται είναι το βιβλίο μας, που ευελπιστούμε να αφυπνίσει την ψυχική μας νωθρότητα και να δροσίσει τη διψασμένη για χαρά και χάρη ζωή μας.
Πηγή: https://diastixo.gr/aprosopo-2/17623-despina-zamani
Χαριτωμένα θεολογήματα
Εύθυμα κείμενα για το ήθος και τη θρησκευτικότητα που ξεγελούν τον εαυτό τους
Δέσποινα Ζαμάνη – Σωτήρης Κόλλιας
Προλεγόμενα: π. Χριστόδουλος Μπίθας